I vår krönika i Kvalitetsmagasinet i november konstaterade vi att det brister i kundorienteringen i de flesta svenska organisationer. Det är inga nya tankegångar! Inom näringslivet skedde visserligen en viss förändring under 80–90 talet till mer av kundperspektiv men med bibehållna storskaliga produktionslösningar, men offentlig sektor gick (med några få undantag) aldrig igenom den förändringen.
I ett intressant föredrag beskriver regionpolischef Micael Säll Lindahl (den 8 oktober hos Effektiv Styrning) behovet av styrning utifrån David Snowdens modell (Cynefin framework) som så flexibelt så att det hela tiden kan anpassas efter en föränderlig omvärld kombinerad med att processtyrningen behålles på de områden där den är lämplig. Det är inte förvånande att denna tanke inte är helt uppskattad internt inom myndigheten.
Till detta ska fogas erfarenheten av att det finns en avtagande marginalnytta (stordriftsnackdel) i storskaliga organisationer, så företag tenderar att bli mindre produktiva när de växer. En orsak till detta anses vara att de flesta företag är hierarkiska organisationer och när de växer ökar administrationen och allt fler kommer längre bort ifrån kundkontakt. Därför ser vi på senare år en tendens att dela upp sin verksamhet i fler och mindre delar exempelvis Sandvik, SCA, Atlas Copco m.fl
I takt med att vi utvecklas från ett industri- till ett kunskapssamhälle så aktualiseras frågan om nya organisationsformer och arbetssätt såsom nätverk, tillitsbaserat, självorganisation och agilt. Det gäller dock att inte ”slänga ut barnet med badvattnet” genom att i förändringen tappa effektivitet, tydliga ansvarsområden och fungerande styrning. Det handlar alltså inte om att gå från någonting till någonting utan att uppnå både och! Vi måste alltså kunna arbeta både processorienterat och flexibelt (agilt).
Konsulten Love Lönnroth på Sonder har i ett Linkedin inlägg beskrivit det som att många verksamheter har fastnat i standardisering och certifierings fällan och glömt bort att bort att verksamheten faktiskt måste anpassas till slutkund (brukare, patient etc)
Frågan dryftades också på ett dialogwebbinarium på Effektiv styrning den 5 november där det konstaterades att uppföljning och styrning måste utformas utifrån den enskilda verksamhetens logik (affär) och att denna skiljer sig dramatiskt mellan traditionell industriproduktion och tjänsteproduktion (som i offentlig sektor), annars blir såväl effektivitet som kvalité lidande. Det innebär att vi en gång för alla kan avskriva tron på de gemensamma lösningarna för hela offentliga sektorn.
Professor Mats Alvesson i Lund har i en föreläsning på BOOA konstaterat att dagens överdrivna regelstyrning (=rutiner/processer/standards/certifieringar) inom offentlig sektor skapar organisationer där individen är ängslig att för ta eget ansvar.
Låt oss därför göra förändringar i organisation och styrning, men utifrån verksamhetens behov inte utifrån modetrender, floskler eller politiska påtryckningar.
Värmdö i december
Anders Kron